JEUGD

Als je jonger bent dan 18 jaar, kun je al lid worden van het gilde Sint Catharina. Dat is een gezellige groep die samen optrekt bij activiteiten van de gilden, maar daarnaast op vaste tijden ook veel gezelligheid kent in en rond het gildehuis.

Wil je ook lid worden of alleen een keer komen kijken, dat kan uiteraard. Voor de contributie hoef je het niet te laten, deze bedraagt tot 18 jaar slechts € 17,50 per jaar. 

Wat doet een tamboer

Hij of zij laat Den Dungen weten dat de gilden eraan komt!

Er zijn twee verschillende trommels, de scherpe en de dieptrom. Een dieptrom geeft de maat aan, waar gilden in moet lopen. De andere trom slaat scherp, dit betekent dat deze verschillende marsen (muziekstukken) speelt en zo de gilden muzikaal begeleid. Naast deze twee verschillende trommels hebben de tamboers een functies. Dit zijn er twee, de voorman en de gildetamboer. De voorman heeft de leiding over de tamboers en geeft aan welke mars ze gaan spelen. Daarom is het belangrijk te luisteren naar de voorman. De tamboers oefenen 1 keer per week. Dit is op dinsdag. Wil je meedoen en ben je 6 jaar of ouder, kom dan gerust eens kijken.

Wat doet een vendelier

Behalve tamboer kan je bij de gilde ook jeugdvendelier worden. Een vendelier is een jongen of meisje die een vlag draagt en hier mee kan zwaaien volgens een bepaald patroon. Wij noemen dat vendelen. Tijdens speciale gelegenheden, zoals op de optrekdagen van de gilden wordt er een vendelhulde gegeven. Dan laat je door het vendelen zien dat je die persoon eert.

Vendelen is al heel oud en stamt uit de middeleeuwen. Vendelen was een soort gebed. Elk type slag heeft een betekenis.

Als vendelier moet je luisteren naar de commando's van de hoofdvendelier. Vendelen begint met het presenteren van de vlag. Daarna wordt het commando "zwaait het vaandel" gegeven met een rede voor het vendelen. Als gilden vendelen wij meestal voor God, Koning en Vaderland.

Niemand mag op de vlag lopen, behalve de koning van het gilde, de paus, de kardinaal en de koning van Nederland.

Een paar keer per jaar worden er vendelwedstrijden georganiseerd. Die vendelwedstrijden zijn voor de gilden en schutterijen uit de omgeving. Zij strijden dan om wie het beste kan vendelen. De voordraaier bepaalt het tempo. De rest van de vendeliers moet daarom goed op het tempo van de voordraaier letten.
Vendelen is nog best moeilijk, daarom wordt er ook (bijna) elke week geoefend. En iedereen kan het leren.

Jullie zijn van harte welkom op de dinsdagavond  in het gilde gebouw.

Wil jij meer informatie? 
Neem zelf contact met ons op of laat je ouders/voogd contact met ons opnemen: