Het kapelletje aan de Keerdijk in Den Dungen

10-05-2018

Het Gilde Sint Catharina uit Den Dungen ging op donderdag 10 mei op bedevaart naar de kapel aan de Keerdijk. Vooraf luistert het Gilde Sint Catharina de H. Mis op van 09.30 uur. Aansluitend vertrekt het gilde in optocht naar de kapel aan de Keerdijk

Het begon allemaal in 1947. Na voldoende geïnformeerd te zijn over de geschiedenis van de kloosters op de Eikendonk en in het bijzondere over Dioniusius de Kartuizer en de dichteres van Barbaradaal vonden initiatiefnemers het historisch verantwoord om daar een gedenkteken in de vorm van een kapelletje op te richten. Men nam contact op met het Brabants Studenten gilde van Onze Lieve Vrouw, een vereniging van Noord-Brabantse katholieke studenten die aan een universiteit of hogeschool studeerden.
Nadat het gilde besloten had om het kapelletje op te knappen en te onderhouden, streefde men ernaar om in mei 1984 met de restauratie klaar te zijn. Het kerkbestuur, de eigenaar van het kapelletje, beloofde zijn volle medewerking en was bereid het kapelletje symbolisch over te dragen. Met vereende krachten begon men het kapelletje op te knappen. Sinds een kleine twintig jaar is het weer de traditie om ieder jaar een bedevaart te houden naar het kapelletje aan de Keerdijk.

Met hemelvaart op bedevaart
Donderdag 10 mei, Hemelvaartsdag, ging het Gilde Sint Catharina uit Den Dungen op bedevaart naar de kapel aan de Keerdijk. Vooraf luistert het Gilde Sint Catharina de H. Mis op van 09.30 uur. Aansluitend vertrok het gilde in optocht naar de kapel aan de Keerdijk. Eenieder was van harte uitgenodigd om aan te sluiten. Mensen gaan ook op bedevaart, dan maak je een hele reis. Hier kun je ook, op een veel kortere afstand, naar Maria trekken. Op deze manier laat je zien dat je onderweg bent.
Redenen voor het ondernemen van een bedevaart zijn om over een hogere waarheid, God of het leven na te denken; om respect te betuigen; om inspiratie te verkrijgen; om tot bezinning te komen; om een poosje afstand te nemen van een hectisch dagelijks bestaan; om 'de ervaring'; 'om er geweest te zijn'; of om andere mensen te ontmoeten. De bedevaart naar kapel aan de Keerdijk is zeer klein en bescheiden, maar niet minder nuttig! Na afloop was er voor iedereen koffie of thee met cake!