Overlijden lid Ties Toelen

10-04-2022

Ties Toelen, lid van het Gilde Sint-Catharina Den Dungen
Geboren op 23 september 1937 in Sint-Michielsgestel, overleden op 10 april 2022 in 's-Hertogenbosch

Al 43 jaar was Ties lid van het gilde Sint Catharina. Eerst als erelid. Dat werd je vroeger als je het gilde regelmatig een envelop met een donatie toestopte. Het gilde had deze financiële steun heel hard nodig. Uit dankbaarheid werd je als erelid uitgenodigd bij bepaalde activiteiten zoals de naamdagviering. Heel gezellig aanschuiven in het gildehuis, als het gilde terugkwam van de H. Mis, dat waren gezellig teeravonden. Maar Ties wilde meer als alleen maar erelid zijn, hij wilde "echt" bij het gilde. Hij werd een van onze gildebroeders, hier hoorde hij thuis. Samen met Jeanne kocht hij kruisbogen en wat waren ze fanatiek! Daar kon menig gildebroeder een voorbeeld aan nemen, zo vaak dat ze samen kwamen oefenen, echte doorzetters! En dan keek hij vol trots naar Jeanne als zij op hoge hakken in het gras met de kruisboog aan het schieten was, steeds beter schoot en menig gildebroeder wist te verslaan. Ties was de galante gildebroeder die de boog draagt voor zijn vrouw. 

We hebben gezellige competities geschoten, met kruisboog, maar ook met geweer, als korps of viertal op kringdagen. Ties moest er alleen rekening mee houden dat hij zijn wiebelschoenen niet aan had, want dan kun je onder de schietboom niet stilstaan. En als Ties soms niet mee schoot, dan schreef hij voor ons de punten. Ties was er altijd, vol belangstelling voor ieder, hij was er als we met zijn allen het gildehuis schoonmaakten en dan zette hij de stoelen op de tafels, hij reed de kruiwagen met stoeptegels voor de gildebroeder die de stoep aan het leggen was, hielp mee waar hij kon, we liepen als gilde samen in kleurrijke optochten, vierden gildefeesten, beleefden hele gezellige gildedagen. In 2016 schoot Ties zich tot koning, het zag er echt sprookjesachtig uit. Koning Ties, groot van postuur, opgetuigd met het koningszilver en zijn schattig kleine echtgenote Jeanne in de lange jurk met fluwelen rode mantel, omdat zij in die periode de patrones was van het gilde. Als gildekoning heb je mooie verplichtingen, Ties vervulde het koningschap met waardigheid. Maar Ties genoot er ook van om op gildedagen samen met alle gildebroeders uit de regio bij te buurten, de woensdagmiddag met de veteranen, de competitie van Dommelgroep. 

Het was gezellig met Ties, hij kende de opa's en oma's van onze jeugdleden, haalde leuke herinneringen op en kon heerlijk buurten. Ik hoor hem nog zeggen "zullen we er nog eentje vatten". Zondag 5 januari 2020 vierden we dat Thies 40 jaar verbonden is aan het gilde Sint Catharina. Vandaag op 16 april 2022 nemen we afscheid, maar je bent en blijft verbonden aan ons gilde, in onze gedachten onze gewaardeerde gildebroeder, Ties, dankjewel voor alles.