Ton Smits 40 jaar hoofdman bij gilde Catharina Den Dungen

24-10-2017

Ton smits is al 63 jaar gildebroeder in hart en nieren, waarvan 40 jaar lang als hoofdman van het gilde Sint-Catharina uit Den Dungen. Een jubileum dat zondag 3 november in besloten kring gevierd wordt.

Ton kwam bij het gilde via zijn nieuwe vriendin: Sjaan Kappen. Familieleden van Sjaan zaten bij het gilde en zo leerde Ton het gilde kennen. Hij kwam, zag en is er nooit meer weggegaan.

Vendelier en schutter

Ton startte als vendelier, maar is ook altijd een geweldige schutter geweest, zowel met de handboog, het geweer, als met de kruisboog. De afgelopen twee jaar heeft hij de onderlinge competitie gewonnen. Tot twee maal toe heeft Ton meegebouwd aan een nieuw gildehuis, in 2004 en in 2015. In 2004 vroeg hij voor zijn verjaardag een zitmaaier. Maar thuis heeft hij maar een paar vierkante meters gazon. Sinds 2004 maait hij het gras en onderhoudt hij het gildeterrein. Hij is een expert in het maken van houten vogels. Sinds de oprichting van Kring Dommelgroep (9 gildes uit de regio) zit Ton in het Dommelgroepbestuur. 25 Jaar geleden was hij medeoprichter van de veteranengroep van Kring Dommelgroep. En sinds 40 jaar is Ton Smits de hoofdman van gilde Sint-Catharina in Den Dungen. 40 Jaar geleden werd door hoofdman Jos Kappen aan Ton gevraagd of deze het hoofdmanschap op zich wilde nemen.

Wat voor Ton belangrijk is, is dat het Dungense gilde het eerste gilde is waar dames lid mochten worden. Sinds 1981 kunnen vrouwen er volwaardig gildelid zijn. Ton: "We hadden vier jongens, kameraden. Ze hadden verkering maar tijdens gildeactiviteiten moesten de meisjes maar zien wat ze deden. Het zag er naar uit dat de eerste zou opstappen en dat de tweede zou dan al vlug volgen. Om de jongens te behouden hebben we besloten dat vrouwen ook lid konden worden."

Jubileumviering

Het jubileum van Ton wordt op vrijdag 3 november in besloten kring gevierd, de gasten hebben de uitnodiging ontvangen, het gildehuis zal van voor tot achteren gevuld zijn, voornamelijk met gildebroeders en gildezusters en familie van Ton.Het gilde is trots op haar hoofdman, Ton Smits, een gildebroeder in hart en ziel!